Európska únia sa musí zmeniť, inak zanikne

16.04.2013 Bratislava

Slovenská národná strana (SNS) opäť zdôrazňuje nevyhnutnosť rekonštrukcie Európskej únie (EÚ). Pred desiatimi rokmi Slovensko podpísalo prístupovú zmluvu k EÚ.

Po desiatich rokoch a dvojnásobnom rozšírení EÚ sa jasne ukázalo, že únia potrebuje rekonštrukciu. SNS už niekoľko krát poukazovala ne nevyhnutnosť presadenia koncepčných zmien napríklad pri riešení kríz v problémových štátoch EÚ. Únia toleruje existenciu daňových rajov vo svojom vnútri a neodhodlala sa presadiť zvýšenie daní z príjmu v týchto rajoch na štandardnú úroveň v hraniciach, ktoré platia v členských štátoch. Pritom do daňových rajov unikajú únijné peniaze, ale paradoxné je, že ako v prípade Cypru, únia potom musí zachraňovať takúto krajinu pred bankrotom.

SNS opäť vyzýva na komplexné riešenie finančnej politiky v rámci EÚ, ktoré by odvrátilo hroziaci krach iných krajín. EÚ sa musí zmeniť v každej oblasti musí byť zoskupením s rovným postavením štátov ale i občanov členských krajín. Prisťahovalci z ázijských krajín napríklad v Nemecku sa nemôžu po získaní azylu mať lepšie ako Slováci, ktorí pracujú od rána do večera.

Slovensko v rámci solidarity pomáha partnerských krajinám v EÚ, ktoré sa ocitli v problémoch. Tá pomoc však ide na úkor slovenských občanov. SNS v tejto súvislosti vyzýva vládny kabinet a zodpovedných diplomatov v Bruseli, aby bezodkladne a rozhodne začali presadzovať zmeny v únii a našli pre to podporu aj u ďalších partnerských členských štátov.

Bez principiálnej zmeny vo fungovaní, bez presadenia väčšej flexibility pri prijímaní rozhodnutí nemá únia budúcnosť. Národniari si uvedomujú potrebu takéhoto spoločenstva na starom kontinente a rovnako podpísanie prístupovej zmluvy ako aj vstup do EÚ považujú za zásadný krok pre Slovensko. SNS však podporuje komplexnú rekonštrukciu únie tak, aby sa stala funkčným hospodárskym celkom, schopným konkurovať ekonomickým veľmociam.


Andrej Danko
Predseda SNS
 

Vyberte región